Gurmaniškos pramogos mažo Kidulių miestelio šventėje !

Rugpjūčio 22 dieną, šeštadienį, Kiduliuose (Šakių rajone) vyko miestelio šventė, skirta XIX a. dvarų kultūrai atskleisti ir puoselėti. Neseniai renovuoto dvaro parke vyko spalvinga dvarininkų puota. Gan sėkmingai buvo imituota XIX a. pr. atmosfera, kai dvarui priklausant Prūsijai čia viešėjo karališkoji Prūsijos šeima, bene kasdien rengusi iškilmingus pietus. Dvaro parke prekiavo ir kurstė laužus įvairūs prekybininkai, Smalininkų ir Kidulių gaspadinės viliojo svečius vietoje gaminamais skanumynais, o į gurmanišką degustaciją kvietė net aštuoni Lietuvos vyndarių asociacijos nariai bei Egidijaus Jasevičiaus sraigių ūkio šeimininkės.

Lietuvos vyndarių asociacijos (LVA) palapinėje buvo galima ne tik paragauti įvairiausių vynų, bet ir pabendrauti su pačiai vyndariais, susipažinti su jų darbo ypatumais, filosofija. Išskirtinės kokybės, unikalūs, ekologiški, natūralūs vynai, tiek turintys tautinio paveldo sertifikatus, tiek daug apdovanojimų pelnę, tiek dar visiškai nauji, sulaukė didelio susidomėjimo ir komplimentų. Net Kidulių krašto vynus jau išragavę kraštiečiai buvo nustebinti, mat vyndarys Juozas Vilkenis pasiūlė paragauti eksperimentinių vyšnių, spanguolių, aviečių, kavos, burokėlių vynų ir baltojo vyno, brandinto su imbieru. Ateityje jis žada užsiimti ir daugiausiai simpatijų sulaukusių vynų gamyba. Vyndarių asociacijos valdybos narys Romualdas Dapšys („Vynužis“) LVA vardu padėkojo Kidulių miestelio seniūnijai ir bendruomenei už pakvietimą ir už surengtą puikią šventę. Jis taip pat pripažino, kad Kidulių dvaras galėtų tapti lietuviškąja Sabile (Latvija) – vyndarių vyno pažintinės šventės sostine.

Istorinį paveikslą papildė ir Kauno karybos klubo sargyba ant dvaro laiptų. Vėliau jie triskart iškilmingai iššovė iš patrankos: už šventę, už miestelį ir už Tėvynę. Vyrai tylomis juokavo, kad betrūksta pasirodant Tado Blindos iš kadais buvusios filmavimo aikštelės prie Gelgaudiškio dvaro. Vis gi ne mažiau įspūdingai pasirodė ir Gelgaudiškio dvaro svita su jaunaisiais šokėjais (vadovė Edita Balčiūnienė) ir dovanomis. Buvo sutarta bendradarbiauti ir svečiuotis vieniems pas kitus. Kitas susitikimas numatomas jau rugsėjo 19 dieną, per dvaro šventę Gelgaudiškyje.