Jurginų ir vyno šventė „Sedos jurginai“ !

Jeigu nuotaika pagedo – atvažiuokite į Sedą! Taip buvo kviečiami svečiai į rugsėjo 12-ąją Sedos pagrindinėje miesto aikštėje šurmuliavusią  jurginų ir vyno šventę „Sedos Jurginas“. Puikus oras, šokiai ir dainos nuotaiką kėlė visiems šventės dalyviams. Irenos ir Vaclovo Akavickų bei Lino ir Erikos Ruginių dėka Sedos aikštėje miesto gyventojai ir svečiai bendromis jėgomis iš jurginų žiedų sudėliojo pagrindinį šventės akcentą  – rekordinį  „Žiedų žiedą“.Nepriklausoma komisija, kurią sudarė garbingi svečiai: Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jolanta Gintalienė, Žemaičių Kalvarijos kultūros centro direktorė Rima Jokubauskienė, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys bei Lietuvos kultūros centrų tarybos narys Albinas Šmukšta suskaičiavo, kad visą Sedos aikštę papuošusiai spalvingai kompozicijai prireikė net 39 687 jurginų žiedų, 270 kg. jurginų lapų ir stiebų, bei  885 kg. granulių. Bendras kompozicijos plotas siekė net 745 kv.m., o įstrižainė 39,5 m.

„Žiedų žiedui“ skleidžiantis, trečius metus iš eilės Lietuvos vyndarių asociacijos valdybos narys Romualdas Dapšys visus šventės dalyvius kvietė prisijungti prie labdaringos vyno šventės Kredito unijos kiemelyje. Čia vyko Lietuvos vyndarių asociacijos (LVA) narių pagamintų vynų labdaringa populiarinimo prezentacija ir degustacija. Jie šventės dalyviams išsamiai pasakojo apie savo amatą, apie savo gaminamus vynus, apie maisto ir vyno derinimo kultūrą, apie senąsias vyndarystės tradicijas, apie uogas iš kurių jie gamina šiuos nuostabius gėrimus. Na, o tuo metu šventiškai papuoštoje scenoje visus šventės dalyvius sveikino LR Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, Švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė, Mažeikių rajono savivaldybės mero pav. Sigutė Bernotienė, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pav. Saulius Šiurys, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas (šventės rėmėjas) Jonas Talmantas, o jiems antrino ir šventės dalyviams liūdėt iki vakaro neleido liaudiškos kapelos, folkloro ir šokių kolektyvai, muzikos grupės, orkestras bei Lietuvos estrados žvaigždė Žilvinas Žvagulis. Visi kalbinti šventės dalyviai ir organizatoriai džiaugėsi šia jurginų ir vyno švente ir vylėsi, kad „Žiedų žiedas“ Sedoje sužydės ir kitais metais.