Latvija LVA

Lietuvos vyndarių asociacijos narių išvyka pas kolegas Latvijoje !

Ankstų ir lietingą pavasario šeštadienį Lietuvos vyndarių grupė nuvyko pas mažuosius Latvijos vyno ir sidro gamintojus. Pirma mūsų stotelė buvo garsus Sabilės miestelis. Tai oficiali Latvijos vyno sostinė. Čia kasmet paskutinį liepos mėn. savaitgalį net 4 dienas vyksta vienintelės Baltijos šalyse latviško vyno šventės. Čia visiškai kitaip nei Lietuvoje – Latvijoje tokios šventės yra leidžiamos. Pradžioje užsukome ir atidavėme pagarbą garsiam Sabilės vyno kalnui, kuris yra įtrauktas į Gineso rekordų knygą kaip šiauriausias veikiantis vynuogynas Europoje. Po to aplankėme sidro gamyklėlę „ Sabiles Sidrs“. Mus priėmė, surengė ekskursiją, papasakojo ir pravedė media prezentaciją ir degustaciją jos įkūrėja ir savininkė Baiba Circene. Išdegustavome keletą sidro rūšių. Ypač mus sužavėjo prancūziškas“ Sidroenas“ perdarytas iš originalaus Citroen‘o, kuris naudojamas marketinginiams ir mobilios prekybos tikslams. Iš Sabilės toliau vykstame į mažą Laucienes miestelį. Ten aplankėme vyninę „Vejkalnietis“. Mus prie pat įėjimo pasitiko savininkas ir vyndarys Varis Bangieris. Jis surengė ekskursiją po savo vyninę, po to visi išdegustavome keletą vynų ir distiliatų rūšių. Po to nuvykome į nuostabų Kuldygos miestelį. Čia papietavome, aplankėme unikalų senamiestį ir Ventos rumbos krioklius. Vakarop nuvykome į Aizputę, kur aplankėmė vyninę, įsikūrusią kraštotyros muziejaus rūsyje. Mus pasitiko vyndarys Varis Sants. Jis papasakojo apie miestelio istoriją, apie savo vyninę, kurią jis įkūrė kartu su savo sūnumi Martinšu. Čia vėl degustavome keletą vyno rūšių. Prieš vykstant atgal į Lietuvą palyginimui dar paragavome keletą Lietuvos mažųjų vyndarių atsivežtų vynų. Bendraujant su Latvijos vyndariais apsikeitėme nuomonėmis apie vyndarystės situaciją abiejose kaimyninėse šalyse. Labiausiai įstrigo vieno latvių vyndario klausimas mums – „kokią jūs broliai lietuviai antrą šiaurės Korėją čia Lietuvoje statote ? “. Kaip po tokios kelionės psichologiškai sunku grįžti į kreivų įstatymų karalystę, kuri Lietuva vadinasi. Latvijoje tiek pas vyndarius, tiek maisto parduotuvėse laisvai parduodami vynai ir įvairūs brandvynai-distiliatai ir jie dėl to nemato ir nekuria jokių baubų dėl latvių tautos nugirdymo. Pavydu broliams latviams, kad bent valdžią jie turi kur kas protingesnę. Mūsų kelionės įspūdžiai geriausiai atsispindi pateiktose nuotraukose. Jos pateiktos LVA FB paskyroje : https://www.facebook.com/vyndariai .