IMG_20180210_123636

Karšto vyno šventė Kidulių krašte !!!

Lietuvos vyndarių asociacijos (LVA ) nariai praėjusio šeštadienio virdurdienį rinkosi į  kavinę vyninę „ Vilkenta“. Šios vyninės šeimininkai Juozas ir Vida Vilkeniai su karšta kava ir užkandžiais vaišino iš visos Lietuvos kampelių atvykusius mažuosius šalies vyndarius. LVA prezidentas Romualdas Dapšys pasveikino visus susirinkusius ir kartu su Vilkentos vyndariu Juozu Vilkeniu iškėlė asociacijos vėliavą, kuri plevesavo ant stiebo visą šį savaitgalį. Kavinėje prie karštų patiekalų aptarę karšto vyno šventės programą,  LVA nariai aplankė ir pačią Vilkentos vyninę. Juozas susirinkusiems vyndariams papasakojo apie Kidulių krašto vyno gamybos ypatumus. Po to visi nuvyko į nuostabaus grožio Sudargo piliakalnius esančius prie pat sienos su Karaliaučiaus sritimi. Čia visi vyndariai buvo vaišinami karštu vynu. Pasidžiaugę puikiu reginiu į ledus nešantį Nemuną ir padegustavę kelių rūšių karšto vyno, visi šventės dalyviai nuvyko į svetingą kaimo turizmo sodybą. Čia mažieji vyndariai asociacijos kolegoms pristatė naujus savo pagamintus vynus, nes vasario mėnuo yra puiki proga padegustuoti ir jau šiek tiek pabrandintus 2017m. derliaus vynus. Regimantas ir Audronė Karčiauskai dideliame puode visiems mums išvirė nuostabaus gardumo žuvienę.  Šventėje buvo daug diskutuota apie šiuo metu esamą teisinę situaciją 2018m. įsigaliojus alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams, kurie riboja ir žlugdo Lietuvos tautinį kulinarinį paveldą, vyndarystės amatą ir mažąjį licenzijuotą verslą.  Vakaro „vinis“ buvo Kauno kolegijos dr. doc. Aušros Šimonėlienės paskaita „Karšto ir Kalėdinio vyno istorija ir papročiai“ . Šventė tęsėsi iki pat vėlumos aptariant mažosios vyndarystės aktualijas. Sekmadienio ryte Vida Vilkenienė visus dalyvius pavaišino skaniais šašlykais. Platesnė informacija pateikta FB paskyroje: https://www.facebook.com/vyndariai/