Asociacijos istorija

Idėja įkurti Lietuvos vyndarių asociaciją kilo keliems bendraminčiams bendraujant nedideliame vyndarių rate. Daugkartinių tokių susitikimų metu buvo aptariami naminio vyno gamybos receptai, buvo dalinamasi patirtimi sprendžiant vyno gaminimo nesklandumus ir be abejo juose buvo degustuojami vynai. Degustuojant buvo įmanoma geriau palyginti kiekvieno vyndario pagamintus vynus, jų kokybę. Tik palyginus ir išgirdus kitų vyndarių nuomonę ir komentarus, galima buvo suprasti kiekvieno vyno vertinimus ir jo kokybę. Tad ši nedidelė vyndarių penkių žmonių grupelė  2006 balandžio 7d. ir surengė „Nacionalinės vyndarių asociacijos“ (NVA) steigiamąjį susirinkimą. Įkurtos asociacijos prezidentu vienbalsiai buvo išrinktas D. Marcinkevičius. 2006m. liepos 5d. NVA ir asociacijos įstatai buvo įregistruoti juridinių asmenų registre. Per 3 pirmuosius veiklos metus,  asociaciją jau papildė 13 naujų narių.  Vyndarių asociacijos visuotinio susirinkimo metu 2009.08.23. iš trijų kandidatų prezidentu buvo išrinktas Raimundas Nagelė. 2010 gegužės 31d. buvo įregistruoti nauji asociacijos įstatai ir naujas pavadinimas – „Lietuvos vyndarių asociacija“ (LVA), o 2009 lapkričio 29d. buvo patvirtinta ir nauja 5 narių valdyba. Nuo to laiko prasidėjo aktyviausias asociacijos veiklos etapas. LVA nariai pirmąkart dalyvavo kasmetiniame geriausių lietuviškų vynų konkurse, pirmąkart dalyvavo renginyje „Vyno dienos“, Zyplių dvare pradėtos rengti kasmetinės jauno vyno šventės “ Žalias vynas“.  Dalis vyndarių pradėjo ruoštis iš hobio ir aistros pereiti į savo vyndarystės verslo vykdymo etapą – t.y. rengtis legalizuoti savo veiklą. Pasibaigus vienai prezidento pareigų kadencijai 2013 m. rugpiūčio 24d. Raimundas Nagelė vyndarių asociacijos prezidentu buvo perrinktas dar vienai kadencijai.  Asociacijoje toliau buvo vykdoma visa eilė naujų projektų. LVA užsakymu ir lėšomis buvo parengtos supaprastintos Geros Higienos Praktikos taisyklės ( GHPT ) skirtos mažiesiems vaisių-uogų, midaus ir sidro gamintojams.  Nuo 2015 m. rugsėjo 26 d. visuotiniame LVA narių susirinkime Lietuvos vyndarių asociacijos prezidentu išrinktas vyndarys Romualdas Dapšys, kuris asociacijai vadovauja iki šiol.